Ce aduce nou anul 2023 în termeni de design
În ultimii ani stilul minimalist, cât și cel suprasaturat de elemente cu rol de umplere a spațiului, prin diferite texturi și nuanțe vibrante, au început să fie mai puțin relevante pentru anul 2023, conform trendurilor din piața internațională. Acestea, însă, își păstrează existența pe piață cu condiția de a fi însoțite și de un rolul funcțional și de unul de eficientizare a spațiului, într-o lume aflată într-un ritm tot mai alert și tot mai încărcată de lucruri.
Mai puțin maximalism, mai multă relaxare
Stilurile care includ multe piese de decor și aglomerare încep să fie din ce în ce mai demodate deoarece oamenii încep să realizeze că mai puțin poate însemna uneori mai mult, mai ales dacă vorbim de spațiul locuibil, unde cu cât sunt mai puține obiecte într-o cameră, cu atât este mai puțin de întreținut, iar asta de traduce într-un câștig de energie și timp care poate fi investit în alte activități.
„Am constatat din discuțiile pe care le avem cu clienții noștri că cei mai mulți oameni doresc să-și simplifice viața, nu printr-o abordare minimalistă severă, ci în diferite moduri care ușurează activitățile zilnice din interiorul casei, cum ar fi de exemplu, să se poată relaxa pe o canapea fără să fie necesar să dea la o parte o jumătate de duzină de perne. Iar acesta este un exemplu banal, însă foarte des întâlnit. De aceea, noi căutăm, atât prin produsele pe care brandul nostru le produce, cât și prin serviciile de design, să oferim soluții simple și estetice, care să își păstreze și valoarea în timp”, spune un designer consultant Aramis Feeling.
Minimalism completat de funcționalitate
Aspectul minimalist, lipsit de texturi, este cu siguranță în declin, pe măsură ce oamenii sunt atrași de spații cu mai multă profunzime, vibrație și dimensiune. Observăm mai multă textură în finisajele dure, cum ar fi piatra și gresia, deoarece oamenii doresc mai multă culoare și energie.
Spațiile complet albe se demodează
De asemenea, spațiile definite de amenajări complet albe sau foarte deschise sunt în declin, pentru că oamenii își doresc mai multă intimitate. Acest lucru se datorează pandemiei, care a schimbat cu adevărat felul în care oamenii își folosesc locuințele, iar acum există o dorință puternică pentru mai multă intimitate și timp liniștit.
„Pornind de la aceste cerințe pe care le simțim în discuțiile cu clienții, încercăm să creăm spații odihnitoare, definite de combinații de materiale și culori naturale, care să rupă ritmul atmosferei dar să nu exagereze. În general, căutăm să oferim spațiilor o atmosferă care să liniștească privirea și să nu o suprasolicite, dar depinde de specificitatea proiectelor și de condițiile de lumină pe care le are spațiul, sunt mai multe aspecte de care ținem cont în definirea unui stil”, ne explică un designer al departamentului de design interior Aramis Feeling.
Serviciul de design Aramis Feeling păstrează ca prim principiu în conturarea stilului de amenajare a locuintelor, nevoile pe care le are clientul și personalitatea acestuia, ținând cont totodată și de trendurile în materie de design interior ale pieței.
„Ne place să amestecăm tonuri de lemn în proiectele noastre de design și observăm că din ce în ce mai mulți clienți înclină spre variații mai profunde de lemn. Mixul tonurilor de lemn poate uneori să intimideze însă, de fapt, utilizarea combinată a elementelor cu textură de lemn reprezintă una dintre cele mai ușoare modalități de creare a unui spațiu care să pară adunat și intim. Contrastele de culori și texturile, linii de design pe care noi le urmăm în cadrul Aramis Feeling, sunt folosite pentru a oferi spațiilor o atmosferă mai primitoare și caldă, pe măsură ce oamenii se îndepărtează de alb.”, a completat designerul.